Karlskronas östra skärgård, når man med egen båt, kajak eller skärgårdsbåt. Båttrafiken ut i skärgården utgår från Fisktorget och från Handelshamnen i Karlskrona, med möjlighet att hoppa på från de större öarna längs rutten. Under sommaren utgår även en skärgårdstur till Östra skärgården ifrån hamnen i Torhamn. Bäst upplever man öarnas alla smultronställen med cykel eller till fots. Karlskrona Turistcenter, tipsar dig gärna om de olika öarna. Här hittar du en kort beskrivning av några öar.
Ytterön-Östra Hästholmen
Dessa två sammanväxta öar, Ytterön och Östra Hästholmen, är ett bra exempel på hur innerskärgårdens lummiga grönska övergår i hällmarksplatåer, sprickdalar och ängsområden.
Vad kan man hitta på här?
Öarna bildar ett av Blekinges största naturreservat. Här får du uppleva genuina kulturmiljöer, naturreservat, badvikar och framför allt lugnet. Ett tips är att ta sig runt på cykel med egen fikakorg. Se Bröderna Mårtenssons bevarade båtvarv, känt för sina speciella jaktkanoter och blekingsekor. Här finns också flera spännande militära lämningar, såsom bunkrar och torn. Fina badklippor finns runt hela öarna. Buddevik är en badplats som har en liten strand och passar för mindre barn. Här finns också TC. Ångbåtsbryggan är en rejäl brygga som går att hoppa ifrån, även här finns en liten strand. Hästholmen har varit fast befolkad sedan 1600-talet men här har hittats föremål från stenåldern. Har finns ingen affär eller något café så det är egen medhavd matsäck som gäller.
Transport: Ytterön – Östra Hästholmen trafikeras av Ytteröfärjan som är en linfärja, den avgår ifrån Yttre Park och tar bara några få minuter över sundet. Även skärgårdstrafiken angör Ytterön under sommaren.
Stenshamn & Utlängan
Långt ut i Karlskronas östra skärgård, sista utposten innan Utklippan, ligger dessa båda öar. Genuina och lagom stora för en dagsutflykt eller kanske ett par dagar i gästhamnen. Hamnen är belägen på ön Stenshamn och gästhamnen är populär bland båtfolk. Byn räknas som ett av de bäst bevarade fiskelägena i Karlskrona skärgård och i båthuset finns en utställning, som beskriver öarnas historia under 1900-talet.
Vad kan man hitta på här?
Främst är det riktigt fina naturupplevelser som man kan få uppleva på dessa öar, här finns ett rikt fågelliv, möjligheter till bad och friluftsliv. En fin vandringsstig finns att följa från Stenshamn och vidare över fördämningen till Utlängan. Den är ca 3,5 km lång. Strövstigen är markerad med målade stolpar och det finns skyltar med information. Det finns också ett utsiktstorn vid en restaurerad våtmark, där man kan se ut över de flacka öarna, som till stora delar endast höjer sig några meter över havet. Fyrplatsen ligger längst i söder och den är väl värd att promenera till. Utlängan är ett så kallat Natura 2000-område.
Pelles Sjöbod ligger i hamnen och hela sommaren, när skärgårdsbåten angör, så kan man köpa fika här. Man kan också hyra cykel.
Transport: Till Stenshamn kommer man med skärgårdsbåten M/F Witus eller med M/F Ungskär från Torhamn. Ungskär trafikerar ön på helårsbasis. Det finns också kajakbrygga för den som vill paddla hit samt gästhamnsplatser för den som kommer med privat båt.
Läs mer om tips till Stenshamn Utlängan här!
Ungskär
Denna lilla ö, har en skyddad hamn och byn ligger samlad kring den. Här ligger landskapet mycket lågt och är till mestadels gräsbevuxen, på avstånd ser stugorna ut att flyta på havet. Den yttre skärgården fick fast befolkning först på 1600-talet, jämsides med Stenshamn är Ungskär det bäst bevarade fiskeläget från den tiden.
Vad kan man hitta på här?
Gå på upptäcksfärd, det finns en fin strövstig på ön. Kartblad finns oftast att hämta i vänthallen vid hamnen, eller via Intresseföreningens hemsida. Det finns flera intressanta platser markerade längs stigen som är ca 4 km. Särskilt speciell är ön Lungskär, som ligger väster om Ungskär, som man kan gå över till. Ön påminner med de lämningar som finns kvar, om det tunga batteri som fanns där från slutet av 30-talet. En stor del av ön rymde bergrum med kommandoplats och förbindelse- och förläggningstunnlar.
Boende: Ungskärs Skolhus
Transport: Till Stenshamn kommer man med skärgårdsbåten M/F Witus eller med M/F Ungskär från Torhamn. Ungskär trafikerar ön på helårsbasis. Det finns också gästhamnsplatser för den som kommer med privat båt.
Inlängan
Även på denna ö finns en markerad led att vandra och informationsskyltar längs med den. På öns norra del finns tre strandvallar fån Litorinatiden. Sex hällkistor från stenåldern har påträffats, man tror att de är från ca 2000 f.Kr. På Inlängan finns också skärgårdens största ljunghed, vacker att besöka på hösten. Våtmarkerna är uppehållsplats för stora mängder sjöfågel.
Transport: Till Inlängan kommer man med skärgårdsbåten M/F Witus eller med M/F Ungskär från Torhamn. Ungskär trafikerar ön på helårsbasis.
Långören
Ön som också kallas "lotsarnas ö", är belägen intill farleden som löper från södra delen av Kalmarsund till Karlskrona. Lotsstationen, anlades på ön ca 1710 och stängdes 1960, men byn har behållit sin karaktär av lots- och fiskeläge. Det öppna landskapet utanför byn, kallas för Skäret.
Vad kan man hitta på här?
Man kan vandra en strövstig som ger information om öns natur- och kulturlandskap. I lotshuset finns utställningar med anknytning till öns historia. Från lotstornet har man också en fantastisk utsikt över skärgården.
Boende: Långörens Lotshus
Transport: Till Långören kommer man med skärgårdsbåten M/F Wittus eller med M/F Ungskär från Torhamn. Ungskär trafikerar ön på helårsbasis.