Man med gädda

Laxtrolling

Karlskrona har stigit som en raket inom trollingen efter lax. Antalet laxar som äter upp sig utanför öbarriären ökar för varje år, som ett resultat av bättre fiskeförvaltning.

Karlskrona har stigit som en raket inom trollingen efter lax. Antalet laxar som äter upp sig utanför öbarriären ökar för varje år, som ett resultat av bättre fiskeförvaltning. (Läs mer längre ner på denna sida.) Visst kan man spöfånga lax både på spinn och fluga längs Blekinges lax- och havsöringsförande åar, men ska man ha riktigt stor chans att komma i kontakt med denna - de öppna vattnens obestridda kung, så är en tur med de bästa professionella laxtrollarna en mycket god investering. Ett effektivt trollingfiske kräver en rejäl och ändamålsenlig båt, en kunnig och erfaren besättning och första klassens fiskeutrustning.

 

Mer om laxtrolling:
Sedan yrkesfisket efter lax utanför vår kust blivit förbjudet har nu laxen ökat i antal till närmast fantastiska proportioner.

Laxfisket bedrivs vanligtvis som  trolling vilket betyder att man efter båt trollar (släpar) lätta trollingskedar från ett eller flera spön dels vid sidan av båten,  dels under båten på så kallade djupriggar. Djupriggarna har till uppgift att med en blytyngd hjälpa ner beten till djup man annars inte har möjlighet att fiska på. Även trolling efter fiskekajaker har testats med framgång vilket ger ett nytt och fräscht inslag i bilden över sätt att fiska från båt efter lax.

 På våren är det vanligt att man använder paravaner som även kallas pulkor eller plainerboards. Paravanernas uppgift är att sprida ut beten vid båda sidor av båten och därmed göra möjligt att fiska med flera spön och med stor bredd. Det är ganska vanligt att man har runt 10 spön samtidigt men även upp till 14 spön är vanligt förekommande.

 På våren är det så kallade vandrarfisket i fullkomlig världsklass. Vandrarfisket är benämningen på det fiske som bedrivs på de laxar som på våren går in i Hanöbukten för att äta sej feta på sillen som går in för att leka om nätterna på grundare vatten närmare land. När de ätit sej tillräckligt feta börjar de större laxarna att kroppsligen ändra utseende bland annat genom att  hanlaxen får kroknäbb på underkäken samt fjällen sitter hårdare för att bättre skydda fisken inför uppgång i grunda forsar till lekplatserna. Musklerna gör sej färdiga för att vandra ibland hela vägen upp till till exempel Torneåälv och ta sej fram i genom strida forsar. Det är inte undra på att laxen i och med detta blir en enorm motståndare i fart och kraft om du lyckas få den på kroken under en trollingtur. Dessa så kallade vadrarlaxar räknas av de flesta som kungen bland svenska sportfiskar då de inte bara är stora utan även otroligt starka. Att få chansen att drilla en sådan fisk kan ibland bli höjdpunkten i en sportfiskares karriär.

Under  våren växer laxen som snabbast då deras trivseltemperatur ligger på ca 8-12 grader vilket innebär att den då fiskas både djupt och ytligt. Under  hösten däremot bedrivs nästan all trolling med djupriggar då laxen undviker det varmare ytvattnet och går djupare där det är svalare och mer angenämt att vistas.

Trollingfisket kommer under de närmaste åren att öka kraftigt då möjligheterna till fångst betydligt förbättrats sedan restriktioner låtit laxen få möjlighet att i högre utsträckning överleva och därmed kunna reproducera sej.

Förutom att yrkesfisket inte längre kan bedriva vare sej drivgarn eller drivlinefiske har även sportfisket fått riktlinjer att man endast får ta upp odlad lax som är fenklippt (fettfenan klipps bort på odlad lax innan den släpps ut). En vild lax måste oavsett storlek skyndsamt samt varsamt återutsättas. För att vara godkänd måste laxen dessutom vara minst 60 cm och en havsöring minst 50 cm.

Text: Uffe Johansson, Sandhamn Marine