Gäddan är en glupsk rovfisk som äter det mesta som kommer i dess väg.
Gäddfiske. Mitt i skärgården.
Gäddan är en glupsk rovfisk som äter det mesta som kommer i dess väg. Den äter alla sorters fiskar även mindre gäddor. Det händer att gäddor äter upp små sjöfågelungar, grodor, kräftor och simmande sorkar mm. Den finns i både sött och bräckt vatten, men klarar inte alltför hög salthalt. Vattnet i Karlskronas skärgård är bräckt och här trivs gäddan utmärkt. Beståndet är mycket gott, mycket beroende på att nätfiske har minskat och att sportfiskare till allra största delen bedriver catch and release fiske.
Gäddan finner du i närheten till växtlighet, djupbranter eller andra ställen där den kan ta skydd, gömma sig och blixtsnabbt skjuta fram och attackera något ätbart. Där det finns mindre fisk finns det i regel rovfiskar som gäddor, eftersom de vill ha nära till maten. Under sen höst, vinter och tidig vår finner du gäddan samlad i Karlskronas grunda lervikar. Vattnet är då ofta kristallklart och fiskedjupet ofta under två meter, vilket ställer stora krav på att du uppträder tyst och dolt. Att vada, kajakfiska eller att fiska från drivande båt längs vassarna är mycket effektivt. Då undviker du att skrämma gäddan med onödigt motorljud.
Använd gärna ett drivankare för att minska hastigheten på din drift. Under vintern står gäddan ofta i lä, till skillnad mot under ”varmvattensäsongen” då du alltid skall fiska där vinden ligger på. Nu skall du fiska varierat oftast långsamt med långa stopp, men öka farten ibland. Stora jerkbaits, stora ytgående jiggar och inte minst flugfiske är nu mycket effektivt.
Efter leken börjar gäddan lämna vikarna och ställer sig ofta kring stenpartier och små skär precis utanför grundvikarna där de precis har lekt. Fiska där du finner sten och tång på djup från tre meter och mindre. Nu är det viktigt att fiska där vinden ligger på. En stabil vind för det varma ytvattnet framför sig och trycker in det i vikarna där vinden ligger på. Där samlas småfisk, även syrehalten högre. Dessa faktorer gör att gäddorna samlas på dessa platser för jakt och att dina fångstmöjligheter ökar drastiskt om du fiskar just där.
Under sen vår, sommar och tidig höst finner du gäddan i mellan och ytterskärgården runt friliggande grund, öar och längs större öars djupkantet. Nu står de större gäddorna lite djupare där vattnet är svalare och behagligare för dem. Det innebär att du ska försöka fiska lite djupare längs kanter och runt öar, skär och friliggande grund. Du kan dock få många mindre gäddor på djup under tre meter vid dessa platser, men de större tenderar att stå djupare. Bra beten är nu jiggar, skeddrag, gäddspinnare och sjunkande jerkbaits och vobblers. Det är mycket viktigt att fiska på de vindutsatta områdena bland sten och tång. När det är riktigt ljust och varmt kan det vara svårt att få gäddan att hugga under dagen. Då kan du testa sena kvällar eller tidiga morgnar.
Några gäddtips:
Använd alltid tafs när du fiskar gädda. De vassa tänderna biter annars lätt av linan. Ha också en bra tång eller peang som du kan lossa krokarna med. Om du använder håv bör den vara försedd med gummerat nät utan knutar. Använd inte lipgrip då dessa ofta skadar gäddan. Huggkrok är förstås bannlyst bland riktiga sportfiskare. Lär dig gärna att landa gäddan med gälgrepp, något som är det skonsammaste sättet. Trötta inte ut gäddan i onödan, utan landa den så snabbt som möjligt. Ha med dig en fångstsäck i vilken du omedelbart lägger gäddan om den är stor och du avser att fotografera, mäta och väga den. Låt gäddan återhämta sig i säcken under vattenytan medan du förbereder fotografering och vägning. Gör du så här får du bättre bilder, mätning och vägning går snabbt och effektivt. Gäddan kommer då att återutsättas piggare och friskare än om du låter den vara ovanför ytan onödigt länge på grund av dåligt handhavande. Använd gärna en avkrokningsmatta när du mäter fisken. De viktigaste säkerhetsdetaljerna är flytväst, polariserade solglasögon (du ser fisken bättre i vattnet och skyddar ögonen mot krokar) samt en kraftig avbitartång (cutter). Skulle olyckan vara framme och du krokar dig själv så måste en kraftig avbitartång finnas tillgänglig så att du snabbt kan klippa loss kroken från gäddan. Är gäddan illa krokad klipper en duktig gäddfiskare hellre kroken än att under lång tid gräva och slita i gäddkäften som i de flesta fall innebär döden för gäddan. Har du sedan hullingfria krokar så är du en sann sportfiskare!
Text: Gunnar Ahlström